woensdag 3 december 2014

Melkveewet



De melkveewet is op 25 november jongstleden aangenomen door de Tweede Kamer.  Deze wet gaat gelden per 1 januari 2015. In de wet is opgenomen dat melkveebedrijven die vanaf 2015 een hoger melkveefosfaat overschot hebben dan in 2013 dit extra overschot voor 100% moeten laten verwerken. Verder is de overdracht van de melkveefosfaatreferentie niet alleen meer beperkt tot de eerste graad maar nu mogelijk naar tweede of derde graad. ook is aangegeven dat bij bedrijfsoverdrachten tussen 1 januari 2013 en 1 november 2014  de melkveefosfaatreferentie overgedragen kan worden. De exacte uitwerking ontbreekt nog.

Er is veel discussie ontstaan over de mate van grondgebondenheid in de melkveehouderij. Deze discussie is nog gaande en hierom is er besloten om eisen t.a.v. grondgebondenheid vast te leggen in een apart besluit(AMvB). Begin 2015 zal hiervoor een ontwerpbesluit opgesteld worden. De uitkomst hiervan is zeer onzeker, zo ook wanneer het definitieve besluit valt en wanneer dit in werking zal treden. Het ligt voor de hand dat er een uitzondering komt voor bestaande bedrijfssituaties. Om dit te kunnen realiseren zal er een peiljaar moeten gaan gelden. Dit peiljaar kan mogelijk een andere zijn dan 2013, omdat de grondgebondenheid discussie nog maar een paar maanden gaande is. Bedrijven die door uitbreiding in 2014 boven de grondgebonden grens uit zijn gekomen, konden hierdoor niet weten dat er extra grondgebonden eisen gesteld gaan worden.
Twee van de vele genoemde mogelijkheden voor de mate van grondgebondenheid zijn:
·        Maximaal fosfaatoverschot in kg per hectare
·        Maximaal fosfaatoverschot als percentage van de fosfaatgebruiksruimte
Met de laatste mogelijkheid zullen bedrijven met een lage fosfaatgebruiksnorm per ha ( door een hoge fosfaattoestand of veel bouwland) eerder tegen de grens aanlopen dan bedrijven met hogere fosfaatgebruiksnormen. Informeer bij ons over de gevolgen voor uw bedrijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten