dinsdag 11 augustus 2015

Vergroening middels vanggewas



AgrariĆ«rs die (een gedeelte) de vergroeningseisen willen invullen middels een vanggewas hebben dit tijdens de gecombineerde opgave (GO) moeten opgeven. Tijdens de GO werd er vervolgens gevraagd op welk perceel dit vanggewas komt te staan, welke groenbemester als hoofdbestanddeel wordt gebruikt, en welke “uiterste” zaaidatum wordt gehanteerd.
Nu er volop geoogst wordt en het inzaaien van de groenbemesters in beeld komt, blijkt in sommige gevallen de praktijk niet overeen te komen met wat is opgegeven. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving van RVO is het verstandig sommige wijzigingen wel doorgegeven in de GO!

Zaaidatum en 10-weken eis: Tijdens de GO werd er gevraagd naar de “uiterste” inzaaidatum van de groenbemester. Toen is vaak de voor ingevulde datum van 30 september blijven staan. Zoals nu blijkt zal bij controle, RVO deze datum hanteren voor de 10-weken eis, dat betekent dat een EA-groenbemester niet mag worden vernietigd/vervoederd voor 10 december. In veel gevallen zal de feitelijk zaaidatum voor 30 september liggen en heeft u dit geregistreerd in uw eigen administratie. Desondanks zal RVO toch uitgaan van de geregistreerde zaaidatum in de GO. Vooral op de zwaardere gronden die tijdig worden geploegd kan dit bij controle problemen geven. In deze gevallen adviseren wij toch om de geregistreerde zaaidatum bij de GO te wijzigen in de feitelijke zaaidatum. Dit kan tot 28 augustus, en heeft verder geen gevolgen voor de uitbetaling van betalingsrechten. Wijzigingen indienen na 28 augustus kan echter alleen nog op papier!

Welke groenbemester: Ook heeft u tijdens de GO moeten aangeven welke groenbemester er als hoofdbestanddeel wordt gebruikt. Uiteraard zal in de praktijk hier nog al eens in gewisseld worden. Wanneer de feitelijke hoofdbestanddeel anders is dan in de GO is opgegeven, dan hoeft dit niet te worden doorgegeven, u dient u dit wel te verantwoorden in uw eigen administratie. Bewaart u dan ook de certificaten van het zaaizaad. Voor EA-vanggewas is een verplichting dat deze groenbemester moet bestaan uit een mengsel van ten minste twee toegestane groenbemesters. In de verordening staat echter niets over de mengverhouding bij EA-vanggewas in categorie 1 en 2. Voor categorie 3 (vanggewas in het kader van aaltjes bestrijding) geldt een mengverhouding van minimaal 3% voor het tweede bestanddeel zaaizaad.

Veranderen van Perceel:
Ook heeft u tijdens de GO aan moeten geven op welke percelen u de EA-vanggewassen gaat zaaien. Vaak zijn er meer percelen opgegeven dan volgens de EA-verplichting moet! Dit om enigszins flexibel te kunnen zijn. Er hoeft niet te worden doorgegeven op welk perceel uiteindelijk het EA-vanggewas is gezaaid. Echter het zaaien van een EA-vanggewas op een perceel dat bij de GO niet is opgegeven wordt niet voor de vergroening geaccepteerd. Dus dit kan helaas niet meer worden gewijzigd.

Rekensommetje: Hoeveel EA-vanggewas moet er worden gezaaid? U gaat daarbij uit van het aantal hectares bouwland (ook tijdelijk grasland) minus het blijvend grasland wat u heeft opgegeven op de GO. U dient daar 5% van te vergroenen. Doet u dit enkel met een EA-vanggewas dan rekent u voor dit vanggewas met een factor 0,3
Voorbeeld:
55 hectare bouwland maal 5% = 2,75 hectare maal factor 0,3 = 9,17 hectare EA-vanggewas.

1 opmerking:

  1. Super interessant blogartikel over het voeren van een agrarische administratie. Ik denk echter dat ik het zal uitbesteden aan een bedrijf, gezien toch wel veel kennis vereist is.

    BeantwoordenVerwijderen