vrijdag 18 september 2015

Huidige stand van zaken rondom vanggewassen.

De laatste weken is er veel commotie ontstaan over de inzaaidatum van de verplichte vanggewassen in het kader van de vergroeningseisen. Wat is nu de huidige stand van zaken?

Zaaidatum: Het is nog steeds mogelijk om de zaaidatum van de vanggewassen achteraf in de gecombineerde oppervlakte te wijzigen. De Stas. heeft aangegeven dat bij controle de (nieuw) opgegeven datum als vertrekpunt wordt genomen voor de 10-weken verplichting. Dit betekend dat wanneer u bijvoorbeeld op 1 september heeft gezaaid, en u afgelopen voorjaar de uiterste datum van 30 september had ingevuld, u deze nog kan wijzigen naar 1 september.
Wijzigen doet u digitaal in de gecombineerde opgave tot en met 30 september.
In 2016 dient de zaaidatum altijd vooraf opgegeven te worden, dus voor het zaaien.

Zaaien op ander Perceel?
U heeft in de gecombineerde opgave aangegeven op welke percelen u van plan bent een vanggewas te gaan zaaien. Wellicht komt u er als gevolg van de huidige weers- en oogstomstandigheden niet aan toe om deze percelen voor 30 september in te zaaien. De Stas heeft agelopen week de mogelijkheid geboden om deze inzaai verplichting te compenseren op een ander perceel, welke niet was opgegeven. U hoeft dit niet door te geven, maar moet blijken uit uw eigen administratie! Wij raden u echter wel aan om duidelijke foto's te maken van betreffende percelen.

Het blijft regenen, ik kan niet zaaien?
Nu het blijft regenen, en de mogelijkheid om nog een perceel in te zaaien voor 30 september in te zaaien steeds kleiner wordt, krijgen wij steeds vaker de vraag, hoe hier mee om te gaan.
Het vervelende is, dat de GLB verordening niet voorziet in een calamiteiten-regeling. Dus theoretisch moet er gezaaid worden. Hoe RVO hier straks mee omgaat, als er door overmacht niet gezaaid kan worden, is onbekend.
Wij adviseren wel in dit geval middels duidelijke foto's bewijslast te verzamelen dat het inzaaien van een vanggewas onmogelijk was. Daarnaast lijkt het ons verstandig om wel de benodigde zaaizaad in huis te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten