vrijdag 6 juni 2014

EFA en Bouwplan 2015

Bestaat uw gebruik aan landbouwgrond uit:
  • meer dan 15 hectare Bouwland?
  • minder dan 75% uit grasland en stikstofbindende gewassen, en daarnaast meer dan 30 hectare bouwland?
Dan dient u in het kader van de vergroeningseisen 5% van uw areaal bouwland ( excl. tijdelijk grasland ) ecologisch in te vullen. Hoe dit te doen, heeft Staatsecretaris Dijksma in een kamerbrief op 5 juni 2014 bekend gemaakt.
Hieronder beschrijven wij een eerste "vrije" interpretatie van deze invulling, veel detail vragen blijven nog open, maar zodra dat duidelijk is, zullen wij dat laten weten.

Wegingsfactor
Omdat de ene ecologische invulling meer effect heeft op de vergroeningsdoelstellingen dan de andere invulling is er voor gekozen om aan iedere ecologische invulling een wegingsfactor te koppelen.
stel u dient 5 hectare ecologisch in te vullen, en u kiest voor een bepaalde invulling met een wegingsfactor van 1.5, dan voldoet u bij 3,33 hectare. Andersom is het dat wanneer u een invulling kiest met wegingsfactor 0,7 dan zult u minimaal 7,14 moeten invullen.

Invulling
Bij de manier van invullen kunt u kiezen uit een permanente invulling ( equivalent pakket ) of een eenmalige invulling. Een combinatie van beide is niet mogelijk. Wanneer u een permanente inrichting kiest dient dat voor minimaal 5 - 7 jaar te zijn, en moet minimaal 30% van de totale gewogen oppervlakte bestaan uit beheerde, dus meerjarige akkerrand.

Equivalent pakket ( meerjarig pakket )
  • Beheerde Akkerrand, ingezaaid met een toegestaan mengsel, minimaal 3 meter breed. De akkerranden mogen rouleren over het bedrijf, maar minimaal 50% van de akkerrand is ook gedurende de winter aanwezig. De akkerrand beslaat meer dan 30% van de gewogen invulling.  (Weegfactor 1.5)
  • Aan bovenstaande akkerrand grenzende sloot van maximaal 6 meter breed! Wanneer deze grenst aan uw buurman, dan beide voor 50%. (Weegfactor 2.0)
  • Stikstofbindendgewas als luzerne, rode Klaver, esparcette, rolklaver, lupine en veldbonen.  (Weegfactor 0,7) Op uitspoelingsgevoelige gronden is een vanggewas verplicht indien de teelt in de herfst wordt beeindigd.
  • Vanggewas na de teelt van ieder gewas, op ieder perceel. (Weegfactor 0,3)
  • Landschapselementen op, of aangrenzend aan bouwland waarvoor een Agrarisch Natuurbeheer-contract voor is afgesloten. (Weegfactor 1,5)
Generieke lijst ( eenmalige invulling )
  • "Tijdelijke" akkerranden, minimaal 1 en maximaal 20 meter breed. Er worden geen eisen gestelt aan het gewas, De akkerranden mogen wel bereden en bewerkt worden! maar niet worden geoogst!(Weegfactor 1,0)
  •  Stikstofbindendgewas als luzerne, rode Klaver, esparcette, rolklaver, lupine en veldbonen.  (Weegfactor 0,7) Op uitspoelingsgevoelige gronden is een vanggewas verplicht indien de teelt in de herfst wordt beeindigd.
  • Vangewassen na de teelt van vezelgewassen zoals vlas of hennep. (Weegfactor 0,3)
  • Wilgenhakhout (Weegfactor 0,3)   
Andere landschapselementen zoals houtwallen. heggen , bomenrijen e.d. waar eerder over is bericht, is uiteindelijk door de staatssecretaris niet meegenomen.

Nogmaals benadrukken wij dat bovenstaande een eerste "vrije" interpertatie is uit de brief naar de tweede kamer. Uiteraard zal hier nog een politiek debat over worden gevoerd, en zal deze invulling moeten worden voorgelegd aan de Europese commissie! Het is echter wel een richting waarmee u voorzichtig kunt gaan nadenken over uw bouwplan voor 2015 en verder. Wilt u dat wij met u meedenken over een invulling die volledig past, en het meest aansluit bij uw bedrijfsvoering, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.!

2 opmerkingen:

  1. Klopt het dat aan SKAL gecertificeerde boeren geen vergroeningseisen worden gesteld?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat klopt biologische boeren zijn vrijgesteld van de vergroeningseisen

    BeantwoordenVerwijderen