dinsdag 3 juni 2014

Verhuren van grond in 2015



Op 15 mei 2015 worden de nieuwe betalingsrechten uitgedeeld. U krijgt. indien u aan de voorwaarden voldoet, op iedere hectare die u op de gecombineerde opgave van 2015 zet één nieuw betalingsrecht, voor de periode 2015 – 2020. Dit betekent dat wanneer u een hectare grond verhuurt in 2015, het betalingsrecht op deze hectare ook wordt toegewezen aan de huurder van die hectare. U kunt met de huurder vervolgens afspreken dat hij dit betalingsrecht weer naar u overdraagt wanneer de huurperiode is afgelopen. Tot zover niets aan de hand. Probleem is echter dat in dat ene recht ook de overgangspremie van de huurder zit voor de overgangsperiode 2015 – 2018. Dit zou dan ook weer verrekend kunnen/moeten worden.
Het kan echter makkelijker; Vanaf komende winter kunt u bij RVO.NL doorgeven hoeveel hectare, en aan wie u deze verhuurt. Vervolgens worden de betalingsrechten op die hectares bij u als verhuurder als “eigendoms” rechten geregistreerd en voor uitbetaling 2015 bij de huurder als “huur”-rechten.
Bovenstaande heeft betrekking op het eigendomsrecht van de nieuwe betalingsrechten. Daarnaast kunt u met de huurder ook afspraken maken over de uitbetaling van de basispremie vanuit die nieuwe rechten.
Ook komen wij cases tegen waarbij verhuurder niet in aanmerking komt voor de nieuwe rechten, zoals particulieren, of wanneer er grond wordt geruild. Ook kun je jezelf de vraag stellen hoe en of je het eigendomsrecht wilt regelen wanneer de huurperiode langer duurt dan de overgangsregeling (2018). Kortom, heel veel haken en ogen! De Dijken Agrarisch Advies heeft de expertise om bovenstaande goed en duidelijk tussen partijen te regelen, en op papier vast te leggen. Advies; Ga tijdig met u huurder, of verhuurder in gesprek en regel dit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten