vrijdag 19 februari 2016

Vanaf 2016 mogelijk geen bedrijfstoeslag bij nevenactiviteit landbouw

In de Nederlandse regelgeving met betrekking tot de bedrijfstoeslag is een wijziging aangebracht dat bedrijven die bedrijfstoeslag willen ontvangen dat de landbouwactiviteit de hoofdactiviteit moet zijn. Als de landbouw een nevenactiviteit is, wordt er alleen een bedrijfstoeslag uitgekeerd indien wordt aangetoond dat de nevenactiviteit "niet-onaanzienlijk" is.
De hoofdactiviteit van Landbouw moet blijken uit de inschrijving bij de kamer van Koophandel.
Wanneer de landbouw een nevenactiviteit is, kan er op twee manieren worden aangetoond dat dit een "niet-onaanzienlijk" deel is van de bedrijfsvoering:
  • Middels een accountantsverklaring, dat de inkomsten uit landbouwactiviteiten minimaal 1/3 bedragen van de totale inkomsten.
  • Middels een accountantsverklaring, dat het jaarlijkse bedrag aan bedrijfstoeslag minimaal 5% is van de totale inkomsten uit niet- landbouwactiviteiten.
Deze aanpassing in de regels zal vermoedelijk gevolgen hebben voor veel bedrijven. Nederland stelt dat de aanpassing moet volgens de EU-verordening.  In de EU-verordening staat echter dat ieder lidstaat deze regel kan instellen. Wellicht dat belangenbehartigers of politiek hier nog verandering in kunnen brengen.

Ga voor uw bedrijf waar de landbouw een nevenactiviteit is na of u kunt aantonen dat de inkomsten uit landbouw een "niet-onaanzienlijk" deel is van uw bedrijfsvoering.
Wanneer u dit niet kunt aantonen is het van belang om hierin actie te ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld door het "landbouw" gedeelte van uw bedrijf onder te brengen in een aparte landbouwonderneming, of uw grond en betalingsrechten te verhuren aan een bedrijf met de hoofdactiviteit landbouw.
Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om af te zien van bedrijfstoeslag. In dat geval is het wellicht verstandig om uw betalingsrechten te verkopen / verhuren!

1 opmerking: