vrijdag 19 februari 2016

Nog geen vaststelling en/of betaling ontvangen van Betalingsrechten?


RVO geeft aan 80% van de agrarische bedrijven een volledige of gedeeltelijke betaling vanuit de nieuwe betalingsrechten te hebben gedaan. In sommige gebieden wordt dit percentage bij lange na nog niet gehaald. Wat is hier aan de hand?

Vergroeningspremie

Bedrijven die een voorschot of een eerste betaling hebben ontvangen in december of januari, missen op dit moment vaak nog de vergroeningspremie. Deze vergroeningspremie zal worden uitbetaalt als het bedrijf is gecontroleerd op de vergroeningseisen. De uiteindelijke totalen vergroeningspremie zal 43,31% bedragen van de Basisbetaling.  RVO geeft aan hier in februari druk mee te zijn en zal na afronding van deze controle de restant betaling ook gaan overmaken. U ontvangt dan ook een beschikking uitbetaling 2015. U heeft vervolgens 6 weken de tijd om eventueel bezwaar tegen te maken.

Private overeenkomsten.

Er zijn ook bedrijven die een eerste betaling hebben ontvangen, welke vervolgens nauwelijks te herleiden is hoe deze is opgebouwd, Daarnaast zien wij bedrijven die nog niets hebben ontvangen.

Veelal gaat het hier om bedrijven die tijdens de gecombineerde opgave 2015 percelen hebben opgegeven waarbij een Private overeenkomst van toepassing is! Wil RVO de Betalingsrechten en uitbetaling van het ene bedrijf kunnen berekenen, zal ook de betalingsrechten en uitbetaling van het bedrijf berekend moeten zijn, waar een Private overeenkomst mee is afgesloten. Als dat bedrijf op zijn beurt ook Private overeenkomsten heeft afgesloten met andere partijen, kunt u zich voorstellen dat dit vervolgens complex begint te worden.

Omdat wij ook constateren dat er mondjes maat in dit soort situaties vaststellingen en betalingen binnendruppelen, informeren wij regelmatig bij RVO naar de stand van zaken. Onze indruk hierbij is dat het nog wel enige tijd kan duren voordat alle bedrijven in dit soort situaties zijn afgerond.

Mocht u in de private overeenkomst met elkaar hebben afgesproken dat de uitbetaling van gehuurde/verhuurde rechten met elkaar zal worden verrekend, dan adviseren wij daarmee te wachten totdat de beschikking uitbetaling 2015 is ontvangen.

Aanvraag betalingsrechten uit Nationale reserve door jongen landbouwers.

Een categorie die ook nog geen of gedeelte betaling heeft ontvangen zijn de bedrijven die een aanvraag gedaan hebben vanuit de Nationale Reserve vanuit de jonge landbouwerregeling. Bij deze bedrijven vinden ook extra controles plaats, en vooral in het kader van voldoende zeggenschap! Wanneer een dergelijk bedrijf vervolgens ook in 2015 private overeenkomsten heeft afgesloten, lijkt een vlotte afwikkeling en volledige betaling nog wel even te duren.

Dat de betalingen van betalingsrechten door veel bedrijven nog niet of niet volledig is ontvangen is vervelend voor de liquiditeit van uw bedrijf. RVO geeft aan dat zij wettelijk verplicht zijn om alle betalingen voor 30 juni af te moeten ronden.

Bijkomend nadeel is dat bedrijven die in 2015 een Private overeenkomst hebben afgesloten, in 2016 veelal ook weer land gaan verhuren, en bijbehorende betalingsrechten. Het overdragen (verhuren) van deze betalingsrechten is pas mogelijk als u de beschikking vaststelling betalingsrechten heeft ontvangen. De overdracht dient uiterlijk 15 mei 2016 worden doorgegeven bij RVO. Hoe hier mee om te gaan beschrijven wij in ons artikel "voorbereiding Gecombineerde opgave 2016".

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten