maandag 5 september 2016

Suikerquota of LLB’s


Met ingang van het nieuwe teeltseizoen vervalt het Europese systeem van suikerquota. In de Nederlandse situatie betekent dit dat uw basisreferentie polsuiker uit het verleden, bij COSUN wordt omgezet in Ledenleveringsbewijzen, ofwel LLB’s. Ieder LLB vertegenwoordigt een leveringsrecht van 1 ton bieten bij 17%, dus 170 kg suiker. Afgelopen voorjaar heeft COSUN u de gelegenheid gegeven om bovenop uw berekende LLB’s extra LLB’s aan te vragen c.q. te kopen. U hebt inmiddels uw definitieve overzicht van LLB’s ontvangen.

In het verleden hadden wij continue vraag en aanbod van basisreferentie polsuiker. Met ingang van dit najaar bemiddelen wij ook in LLB’s. Doordat wij landelijk opereren, lukt het ons bijna altijd om partijen tot tevredenheid bij elkaar te brengen.

In de nieuwe regeling is het huidige systeem van teeltzones niét veranderd. Dit betekent dat wanneer u bijvoorbeeld gevestigd bent in teeltzone 4, u alleen LLB’s kunt verkopen aan telers binnen teeltzone 1 t/m 5 en niet aan telers binnen teeltzone 6 t/m 8.

Hebt u geen LLB’s maar wilt u toch starten met de teelt van suikerbieten, dan dient u minimaal 500 LLB’s aan te schaffen. Dit komt overeen met 85.000 kg suiker.

In het verleden kon u fiscaal afschrijven op aankoop van suikerquota. Omdat LLB’s feitelijk gezien worden als aandelen, geldt dit fiscale voordeel niet meer.
Hebt u teveel LLB’s of wilt u starten en/of uitbreiden met de teelt van suikerbieten, neem dan vrijblijvend contact op met Coen Knook: 06-13553970.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten