vrijdag 15 september 2017

Verrekenen betalingsrechten bij huur/verhuur van grond en Betalingsrechten.

Eind 2017 begint RVO weer met de uitbetaling van de betalingsrechten 2017. Wanneer u dit jaar grond en betalingsrechten heeft gehuurd of verhuurd zullen partijen veelal deze uitbetaling met elkaar willen verrekenen, maar hoe doe je dat? En wat is het meest reëel?
Afgelopen jaar kwamen wij hierin allerlei varianten tegen, wat voor ons aanleiding was om met andere adviesorganisaties hierin enkele gezamenlijke uitgangspunten te formuleren.
Om te weten hoe je moet deze betalingen kan verrekenen, is het verstandig om te weten hoe een betaling is opgebouwd, daarom als herhaling een opsomming van de drie elementen in een betaling!

Basispremie: Een basisbedrag voor ieder betalingsrecht die op 15 mei gekoppeld wordt aan een hectare landbouwgrond. In 2017 is dit € 170,72 en in 2018 heeft de basispremie een hoogte van € 223,90.
Compensatiepremie: Dit is een bedrag wat is afgeleid vanuit uw toeslagrechten vanuit het verleden. Deze premie wordt geleidelijk afgebouwd en is in 2018 voor het laatst. In uw beschikking uitbetaling 2017 wordt deze premie niet direct benoemd maar is in feite het verschil tussen het bedrag welke op uw beschikking wordt benoemd als basispremie en de standaard basispremie van € 170,72.
Vergroeningspremie: Om deze te ontvangen moet u een inspanning leveren op het gebied van de vergroeningseisen. Maximaal is hier 43,25% van de basispremie te verdienen. Wanneer er in 2017 en/of 2018 ook nog een stukje compensatiepremie in de basispremie zit, dan vindt u hiervan ook weer een afgeleide terug in de vergroeningspremie. Bij een standaard basispremie in 2017 van € 170,72 zal de standaard vergroeningspremie dus; € 170,72 x 43,23% = € 73,83 bedragen.

Wanneer u grond huurt, inclusief de betalingsrechten van de verhuurder, en u wilt dit verrekenen, dan is het afhankelijk van welke afspraken u heeft gemaakt.
Per situatie kunnen de uitgangspunten verschillen in wat reële en eerlijke verrekening van de betalingsrechten kan zijn.

Bij de verrekening kunnen wij u ondersteunen in hoe er verrekend wordt, en wat uiteindelijk het te verrekenen bedrag gaat worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten