vrijdag 22 december 2017

Nieuws vanuit bemiddeling diverse productierechten:

Betalingsrechten
Voor een echte bemiddeling in betalingsrechten is het nog iets te vroeg. Toch hebben de eerste transacties bij koop en verkoop inmiddels plaatsgevonden. Wanneer u meer hectares heeft dan betalingsrechten kunt u betalingsrechten kopen of huren. Voor beide geldt dat het rendement goed is. Wanneer de extra verworven grond voor de komende jaren structureel is, dan is koop van betalingsrechten aan te bevelen. Wanneer de extra grond slechts voor een jaar is, dan kunt u beter betalingsrechten huren. Informeer naar de mogelijkheden.

Fosfaatrechten
De bemiddeling in fosfaatrechten is al een aantal maanden goed op gang. De vraag is groot en het aanbod gering. Nu de minister het fosfaatrechtenstelsel definitief in laat gaan op 1 januari 2018, is er meer zekerheid voor zowel de koper als ook de verkoper. De tweede week van januari zal bij iedere veehouder de beschikking fosfaatrechten op de mat vallen. Dan is het naar alle waarschijnlijkheid ook mogelijk om de fosfaatrechten over te dragen. Door de jarenlange ervaring in bemiddeling van productierechten kunnen wij u gedegen overeenkomsten en afwikkeling van de transactie aan bieden.

LLB’s
Ondanks dat de suiker industrie extra LLB’s heeft uitgegeven is er toch vraag naar LLB’s. Deze vraag komt uit bepaalde gebieden van het land, waar nog ruimte in het bouwplan is voor de teelt van suikerbieten. Aanbod van LLB’s is ook voorradig, toch kunnen qua prijs partijen op dit moment elkaar slecht vinden. Verkoper vraagt een bedrag, wat koper niet wil geven. Toch zien wij op dit moment een verschuiving naar de vraagprijs van verkoper. Overweegt u om nog LLB’s te verkopen, dan raden wij u aan om de maand januari daar nog voor te gebruiken. De ervaring leert dat kopers vanaf februari hun plan getrokken hebben, en voor het komende jaar niet meer op de markt komen!

VVO’s
Ook in 2017 moeten veehouderijbedrijven een gedeelte van hun fosfaatoverschot verplicht verwerken. De volgende mestverwerkingspercentages gelden voor 2017:
•          Zuid                  59% (2016: 55%)
•          Oost                 52% (2016: 35%)
•          Overig              10% (2016: 10%)
De zogenoemde mestverwerkingsplicht kan zelf voldaan worden door op het bedrijf mest te verwerken, maar u kunt de verwerkingsplicht ook overdragen aan een mestverwerker. Dit kunt u regelen door het afsluiten van een Vervangende Verwerkings Overeenkomst (VVO). De VVO’s kunt u bij ons afsluiten waardoor u er verder geen papierwerk aan heeft. Tot de jaarwisseling zijn wij beschikbaar om dit voor u te regelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten