vrijdag 3 augustus 2018

Duidelijkheid definitie jongvee inzake fosfaatrechtenstelsel


Fosfaatrechten zijn voor vleesveehouders alleen nodig voor jongvee dat bestemd is om een zoogkoe te worden. Hiervoor is onlangs een beleidsregel gepubliceerd. Hierdoor is nu duidelijkheid voor welke dieren fosfaatrechten nodig zijn. Belangrijk is om de juiste diercategorieën te registreren. Op basis van de beleidsregel gaat RVO voor bepaalde bedrijven de toekenning van de fosfaatrechten opnieuw beoordelen en zo nodig herzien. Dit kan gevolgen hebben voor de reeds verkochte rechten. Ook gaat RVO nu allerlei lopende zaken afhandelen.
In de beleidsregel is opgenomen dat fosfaatrechten nodig zijn voor jongvee, dat bestemd is om zoogkoe te worden.
In de toelichting wordt in dit kader aangegeven dat voor jongvee, dat nooit een kalf krijgt en dus alleen wordt gehouden voor de productie van vlees, geen fosfaatrechten nodig zijn. Het wel of niet afkalven is dus een belangrijk criterium bij het bepalen of voor jongvee voor de vleesveehouderij wel of geen fosfaatrechten nodig zijn.
Zowel voor de melkveehouderij als de vleesveehouderij geldt nu dat fosfaatrechten nodig zijn voor jongvee dat bestemd is om melkkoe respectievelijk zoogkoe te worden. Het al dan niet krijgen van een kalf is hierbij (achteraf) een belangrijk controlepunt.

RVO heeft ook aangegeven dat een dier, dat allereerst bestemd was voor de slacht, maar alsnog afkalft, vanaf het begin wordt gezien als jongvee dat bestemd is om een melk- of zoogkoe te worden. Voor deze dieren zijn met terugwerkende kracht fosfaatrechten nodig. Dit geldt ook indien deze dieren zijn afgevoerd en op een ander bedrijf afkalven.

Een bedrijf heeft voor de volgende dieren fosfaatrechten nodig:
  • Melk- en kalfkoeien. Dit zijn koeien die tenminste eenmaal hebben gekalfd en die voor de melkproductie of de fokkerij worden gehouden, met inbegrip van koeien die drooggezet zijn en koeien die worden vetgemest en in de mesttijd worden gemolken (cat. 100).
  • Jongvee jonger dan één jaar, dat bestemd is om melkkoe of zoogkoe te worden en fokstieren jonger dan 1 jaar (cat. 101).
  • Jongvee van 1 jaar en ouder dat bestemd is om melkkoe of zoogkoe te worden (cat. 102).

 Kalveren en pinken die alleen worden gehouden voor de vleesproductie en niet afkalven, moeten onder één van de volgende categorieën worden opgegeven: startkalf (cat. 115), witvleeskalf (cat. 112), rosévleeskalf (cat. 116/117) of roodvleesstier (cat. 122). Deze dieren behoren dus niet (meer) tot de diercategorieën jongvee jonger dan 1 jaar (cat. 101) en jongvee ouder dan 1 jaar (cat. 102). Andersom betekent dit, dat (volgens de nieuwe uitleg) voor al het jongvee dat onder cat. 101 en cat. 102 valt fosfaatrechten nodig zijn. Om deze reden is het van belang om alle dieren onder de juiste categorie te boeken.

Op sommige bedrijven zijn voor bepaalde dieren fosfaatrechten toegekend, wat, op basis van de nieuwe beleidsregel, achteraf niet terecht blijkt te zijn. Dit geldt met name voor vrouwelijk jongvee op een zoogkoeienbedrijf dat uiteindelijk niet heeft gekalfd. RVO gaat op basis van deze beleidsregel na of de fosfaatrechten terecht zijn toegekend. Wanneer dit niet het geval is, dan wordt de beschikking van de fosfaatrechten herzien. Deze bedrijven ontvangen een nieuwe beschikking met minder fosfaatrechten.
Indien een bedrijf alle eerder toegekende fosfaatrechten heeft verkocht, dan zal de transactie van fosfaatrechten teruggedraaid moeten worden. Het is nog niet bekend of RVO dit automatisch doet. Indien een bedrijf een gedeelte van de toegekende fosfaatrechten heeft verkocht, is dit ‘geen probleem’, mits het aantal verkochte rechten lager is dan op basis van de herziene beschikking wordt toegekend. Het bedrijf houdt dan zelf minder fosfaatrechten over voor het eigen bedrijf.

Nu helder is voor welke dieren fosfaatrechten nodig zijn, kan RVO nu veel lopende zaken afhandelen die, gezien de onduidelijkheid, zijn aangehouden, zoals:
  • Bezwaarschriften op de beschikking fosfaatrechten.
  • Aanvragen voor toekenning fosfaatrechten, voor (vleesvee)bedrijven die nog geen beschikking hebben ontvangen.
  • Meldingen voor overdracht van fosfaatrechten.

Later in het jaar kunnen zoogkoeienhouders, onder voorwaarden, kiezen voor een vrijstelling van het fosfaatrechtenstelsel. Eén van de voorwaarden is dat de toegekende fosfaatrechten (eventueel na herziening) worden ingeleverd. Deze regeling zal niet eerder dan over drie maanden in werking treden. Inmiddels is het ontwerp van deze regeling gepubliceerd. In een volgend bericht zal deze vrijstellingsregeling worden uitgewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten