vrijdag 3 augustus 2018

Zijn uw percelen Klimaat-proef?


Door verandering in het klimaat, krijgen wij steeds meer met weers-extremen te maken. Zo zitten we nu midden in een extreme droge periode en is het nog niet zo lang geleden dat overvloedige regenval de voorjaarswerkzaamheden bemoeilijkten. Zijn uw percelen en uw bodem opgewassen tegen deze uitersten. De bodem is uw broodwinning en deze dient dan ook in top conditie te zijn.
In Noord-Holland is dan ook sinds kort het Landbouwportaal actief! Het Landbouwportaal is tot stand gekomen vanuit de samenwerking Bodem & Water. Hierin bundelen LTO Noord, de agrarische collectieven, de provincie en de waterbeheerders in Noord-Holland de krachten.
U vindt op het portaal kennis, informatie en een overzicht van maatregelen en subsidiemogelijkheden die bijdragen aan een duurzame bedrijfsvoering en een klimaat robuust watersysteem. Er zijn 5 thema's waarbinnen u maatregelen kunt nemen. De maatregelen richten zich op het verbeteren van de waterkwaliteit, de bodemstructuur, het verminderen van bodemdaling en verzilting en het veerkrachtiger maken van de waterhuishouding in natte en droge perioden.
Binnen het thema “Bodem” zijn wij ook opgeleid tot bodemcoach en kunnen wij binnen het Landbouwportaal voor alle sectoren kosteloos een bodemcoachbezoek aan uw bedrijf brengen:

Wat doen wij tijdens een bodemcoachbezoek?
Tijdens een bezoek wordt er op minimaal drie plaatsen op het bedrijf een bodemprofielkuil gegraven en wordt de bodem samen met de u in het veld beoordeeld. Het is aan te bevelen om in ieder geval één goede en één slechte locatie op te zoeken. Op deze manier kun je goed verschillen zien in de bodem. Belangrijk is wat er te zien is: Wat zijn de goede punten en wat zijn de verbeterpunten?  Zijn er bijvoorbeeld storende lagen? Is er voldoende bodemleven zichtbaar? Hoe is de beworteling, ontwatering en structuur van de grond? Naast het graven van kuilen, worden de bijbehorende grondmonsters van de beoordeelde locaties bekeken voor aanvullende informatie. Hiervoor wordt o.a. naar pH, beschikbaarheid van de diverse elementen (P, K, Ca, Mg e.d.) en het percentage organische stof gekeken. Maar ook vragen zoals de bandenspanning van trekker en machines van uzelf en de loonwerker komen aan bod.

Op grond van al deze gegevens komen we samen met de u tot een plan van aanpak. Met name voor de percelen waar de bodemkwaliteit matig is, kijken we welke maatregelen nodig zijn om bodemkwaliteit te verbeteren.

Informatie?
Extra informatie en aanmelden vindt u op www.landbouwportaalnoordholland.nl
Ook worden er de komende periode extra informatie avonden georganiseerd waarbij meer toelichting wordt gegeven.

9-aug    Hollands Kroon    Bezoekboerderij Leven van de Wind, Oosterterpweg 12, Wieringerwerf
21-aug  West-Friesland      De Vriendschap, Wadway 22, Spanbroek
28-aug  Schagen, Zijpe      De Posthoorn, Markt 20, Schagen
6-sep    Noord-Zuid Kennemerland        Vredeburg Cultureel Centrum Dusseldorperweg 64, Limmen

https://www.landbouwportaalnoordholland.nl/index.php?r=site%2Fnecessities

Geen opmerkingen:

Een reactie posten