donderdag 23 mei 2019

Informatieplicht energiebesparende maatregelen


Voor veel agrarische bedrijven geldt dat zij voor 1 juli 2019 hun energiebesparende maatregelen moeten rapporteren richting RVO. Deze informatieplicht geldt voor alle bedrijven die onder het Activiteitenbesluit vallen en een energiebesparingsplicht hebben.
Heeft uw bedrijf een omgevingsvergunning dan is deze energiebesparingsplicht al meegenomen in de omgevingsvergunning. Grof weg kan gesteld worden dat een omgevingsvergunning verplicht is als u meer dan 200 stuks melkrundvee of bijvoorbeeld meer dan 40.000 stuks pluimvee op het bedrijf houdt! Zie ook de Lijstvoor verplichte omgevingsvergunning! Doorgaans vallen alle andere bedrijven onder het activiteitenbesluit.
Bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aardgas verbruiken én onder het ‘Activiteitenbesluit’ vallen hebben een informatieplicht. Hierbij telt ook het verbruik van de energie die zelf is opgewekt (bijvoorbeeld middels zonnepanelen). Het energieverbruik geldt per inrichting (locatie). Bedrijven met meerdere locaties moeten per inrichting bepalen of de informatieplicht van toepassing is.

Welke maatregelen?
In de Energiebesparende Maatregelen Lijst (EML) staan energiebesparende maatregelen die binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. Een bedrijf moet alle van toepassing zijnde maatregelen uit de EML nemen. Of een maatregel voor een bedrijf van toepassing is hangt o.a. af van de technische en economische randvoorwaarden die per maatregel beschreven zijn. Vervolgens moet beoordeeld worden of de maatregel op een zelfstandig of natuurlijk moment genomen wordt.
Zelfstandig of natuurlijk moment
Een zelfstandig moment betekent dat de energiebesparende maatregel op ieder moment genomen kan (moet) worden en zich binnen 5 jaar terugverdient. Een natuurlijk moment is een logisch investeringsmoment om de energiebesparende maatregel toe te passen. Dit betekent dat een verplichte maatregel uitgesteld kan worden als een bedrijf op een later moment investeringen doet waarbij deze maatregel wordt meegenomen, waardoor het nemen van een verplichte maatregel op dit moment niet terug te verdienen is (te korte terugverdientijd). Het aanschaffen van ledverlichting kan bijvoorbeeld worden uitgesteld, indien (binnenkort) de elektrische installatie ook wordt vervangen.
De informatieplicht energiebesparende maatregelen moeten worden ingediend via de site van RVO (e-loket) Wij kunnen dit samen met u verzorgen en tijdig ( voor 1 juli) bij RVO indienen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten