zondag 5 juni 2016

Verrekenen van uitbetaling Betalingsrechten 2015

Veel bedrijven ontvangen nu hun definitieve betaling van 2015. U ontvangt een totaalbedrag, samengesteld uit een basisbetaling en een vergroeningspremie. Eventueel ontvangt u ook nog een bedrag in het kader van de Jonge landbouwers regeling. Het uiteindelijke totaalbedrag wordt vervolgens gekort met een EU- en NL-plafondkorting van 2,12%.

Wanneer de Private overeenkomst bij huur/verhuur is goedgekeurd, worden deze betalingsrechten bij de huurder uitbetaald. Op de beschikking "uitbetaling 2015" vindt u een kolom met daarin vermeld "gemiddelde waarde basisbetaling" Dit is het gemiddelde van uw eigen rechten samen met de rechten die u gehuurd heeft. Deze waarde kan dus afwijken van de waarde die vermeld is op de beschikking "beslissing vaststelling betalingsrechten".

Erg jammer is dat op uw beschikking uitbetaling 2015 niet het aantal betalingsrechten vermeld staat en ook niet welke waarde deze 'gehuurde" betalingsrechten hebben. U moet dus bij het verrekenen met uw verhuurder zelf een rekensom maken.

 

Waar haal ik de waarde van de gehuurde betalingsrechten vandaan?

Dit kan op twee manieren: U kunt de waarde van de basisbetaling 2015 opvragen bij uw verhuurder/huurder, maar als huurder kunt u deze ook terugvinden op https://mijn.rvo.nl/betalingsrechten .Zet vervolgens de peildatum op 15-05-2015.

 

Welk bedrag dient er verrekend te worden?

Welk bedrag er verrekend moet worden is afhankelijk van wat er in 2015 is afgesproken. Hebt u gebruik gemaakt van de Private overeenkomsten van "De Dijken" dan is dit exact beschreven en kunt u dit zo (laten) berekenen.

Indien er niets is afgesproken, dan dient u hierover alsnog met huurder of verhuurder in gesprek te gaan, waarbij van belang is te weten dat ieder betalingsrecht 2015 is opgebouwd uit 4 elementen:

1. Standaard basisbetaling (€ 57,80) + 2. daaraan gekoppelde overgangspremie!

3. Standaard vergroeningspremie (€ 25,03) + 4. daaraan gekoppelde overgangspremie. De vergroeningspremie bij volledig voldoen aan de vergroeningseisen is 43,31% van de basispremie.

Vervolgens is het redelijk en billijk om op het te verrekenen bedrag de plafondkorting van 2,12% in mindering te brengen. Het verrekenen van de extra premie in het kader van de Jonge landbouwers regeling is niet aan de orde! Dit is een extra betaling bovenop de betalingsrechten en komt toe aan de jonge landbouwer.

Wij beseffen dat het verrekenen complex is. En het ontbreken van een uitsplitsing van rechten in de uitbetalingsbrief van RVO maakt het er niet makkelijker op. Komt u er niet uit, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten