maandag 13 juni 2016

Afgekeurde Private overeenkomst, en dan......?


Helaas bleek uit de brief "beslissing toekenning betalingsrechten" dat veel Private overeenkomsten zoals bedoeld bij de Gecombineerde opgave 2015 niet op de juiste manier waren meegenomen. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Afhankelijk van de reden was het verstandig tegen deze beslissing bezwaar aan te tekenen. Toch is daar veelal niet voor gekozen, en hebben huurder en verhuurder dit zelf onderling opgelost.

Wat gebeurt er wanneer een Private overeenkomst is afgekeurd?

Stel boer A had in 2015 vijf hectare met een Private overeenkomst verhuurd aan boer B. Boer A kreeg dan op deze vijf hectare betalingsrechten in eigendom, die direct voor de uitbetaling 2015 werden doorverhuurd aan boer B. Wanneer de Private overeenkomst is afgekeurd, worden de rechten op eigendom op deze vijf hectare niet bij boer A vastgesteld, maar bij boer B.

Op deze vijf hectare worden wel vijf betalingsrechten uitgedeeld, echter niet bij de eigenaar van het perceel, maar bij de gebruiker in 2015, dus boer B. De overgangsbetaling wordt in dit geval bij boer A verdeeld over vijf betalingsrechten minder dan de bedoeling was (indikken) terwijl bij boer B de overgangsbetaling over vijf betalingsrechten extra verdeeld wordt(uitdunnen).

In veel van deze gevallen hebben wij er voor gekozen om vóór 15 mei 2016 vijf betalingsrechten in eigendom over te dragen van boer B naar boer A. Hierdoor hebben beide partijen weer het aantal betalingsrechten in eigendom dat overeenkomt met hun eigen aantal hectares.

 

Een nadeel hiervan is wel dat boer A een stukje van zijn eigen overgangsbetaling die in deze vijf betalingsrechten is vast gesteld, in eigendom overdraagt aan boer B. Deze overgangsbetaling heeft nog een uitbetalingswaarde in de jaren 2016, 2017 en 2018.

Wij adviseren om deze (toekomstige) overgangsbetaling met elkaar te verrekenen. Deze is immers afkomstig uit de oude toeslagrechten van boer B, die vanaf 2016 worden uitbetaald aan boer A.

Wat is het bedrag van deze overgangsbetaling?

Deze overgangsbetaling staat helaas op geen enkel document van RVO vermeld, maar is wel te berekenen!

Op onze website www.betalingsrechtenapp.nl kunt u eerst berekenen wat de totale opbrengst is van een betalingsrecht zonder enige overgangsbetaling. De basisbetaling van een betalingsrecht zonder overgangspremie in 2015 is € 57,80. Er verschijnt nu een totaal bedrag in beeld voor de jaren 2016 t/m 2020. U doet nu hetzelfde, maar dan met het basisbetalingsbedrag 2015 van de overgedragen rechten. Het verschil tussen de twee uitkomsten is de totale overgangsbetaling voor de komende jaren.

Als gevolg van de tijdsdruk van de afgelopen periode komen partijen er soms nu pas achter dat een Private overeenkomst is afgekeurd. Helaas kan dit voor de uitbetaling 2016 niet meer recht getrokken worden. De vordering van boer A op boer B loopt dan met een jaar door! Om dit vervolgens financieel inzichtelijk te maken, is het aan te raden om contact met ons op te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten