maandag 13 juni 2016

Complexe Gecombineerde opgave 2016

Het indienen van de complexe Gecombineerde opgave 1016 zorgde voor grote onzekerheid en veel hectiek. Nu de rust enigszins is weergekeerd, hebben wij weer de mogelijkheid om voor u een aantal praktische feiten in een nieuwsbrief te verwoorden. We gaan daarbij voornamelijk in op de gevolgen voor u van de toekenning betalingsrechten in combinatie met huur en verhuur van percelen.

Bijna iedere ondernemer ontving vlak voor of tijdens de periode van de Gecombineerde opgave de beslisbrief met toekenning van de betalingsrechten. Die brief diende dus in korte tijd gecontroleerd en indien nodig gecorrigeerd te worden. In sommige gevallen volgde het aantekenen van bezwaar.

De meeste werkzaamheden vloeiden voort uit het feit dat veel afgesloten Private overeenkomsten bij huur en verhuur in 2015 waren afgekeurd. Dit had diverse oorzaken. In de meeste gevallen hadden verhuurder en huurder bij de Gecombineerde opgave 2015 niet dezelfde perceelsgrootte opgegeven. Ook bleek dat RVO met terugwerkende kracht had bepaald dat wanneer een bedrijf in het kader van de Regeling Jonge landbouwers een beroep had gedaan op de nationale reserve, deze rechten niet verhuurd konden worden door middel van een Private overeenkomst.

Afhankelijk van de reden van afkeuren van een Private overeenkomst is het indienen van bezwaar gerechtvaardigd. Anderzijds is er in veel gevallen voor gekozen om dit tussen huurder en verhuurder praktisch op te lossen. Hoe dat laatste werkt en welke financiƫle gevolgen dat heeft, leggen wij in een volgend bericht uit!

Ook dienen in veel gevallen de gehuurde en verhuurde betalingsrechten 2015 nog verrekend te worden. Ook hier gaan wij nog uitgebreid op in! Toch zijn wij niet alleen bezig met betalingsrechten. De nieuwe pachtnormen voor 2016 zijn onlangs bekend gemaakt. Bemestingsplannen en gebruiksnormenberekeningen moeten weer worden aangepast. Ook hebben wij weer aanbod en vraag van: VVO's, fosfaatrechten, betalingsrechten en landbouwgrond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten