vrijdag 7 juli 2017

Bemestingsruimte Plantaardige sector.

Nu de meeste voorjaarsbemesting is afgerond, is het de tijd om te berekenen of u op bedrijfsniveau binnen de gebruiksnormen blijft. De gecombineerde opgave van 2017 is hiervoor de basis. Er zijn een paar methode om verhoogde bemestingsruimte te verkrijgen:

Fosfaat:
Wanneer u tijdens de gecombineerde opgave PW-getallen heeft opgegeven dienen deze wel afkomstig te zijn van geldende grondmonsters. Dat wil zeggen niet ouder dan 15 mei 2012. Afhankelijk van de PW getal verkrijgt u een bepaalde hoeveelheid fosfaatruimte

PW > 55 "hoog" = 50 kg
PW 36-55 "neutraal" = 60 kg
PW < 36 "laag" = 75 kg

Wanneer u een PW-getal heeft lager dan 25 "laag", dan komt u in aanmerking voor de norm van 120 kg Fosfaat per hectare. U dient deze lage fosfaattoestand van de grond wel aan te tonen middels een geratificeerd grondmonster. 

Stikstofdifferentiatie
Wanneer de gewas opbrengst de afgelopen 3 jaren bovengemiddeld was voor de gewassen Suikerbieten (75 ton), fritesaardappelen (50 ton), wintertarwe (9 ton), wintergerst (9 ton), zomertarwe (8 ton) en zomergerst (7 ton), en u kunt dat door middel van afleverbewijzen aan tonen, dan komt u in aanmerking voor extra stikstof ruimte voor de gewassen waar de bovengemiddelde opbrengsten voor gelden. U dient de verhoogde stikstof normen wel voor 15 mei 2017 bij RVO te hebben aangevraagd.
Voldoet u aan alle voorwaarden, dan kunt u gebruik maken van de extra norm: 
  • suikerbieten 15 kilogram
  • fritesaardappelen 30 kilogram
  • wintertarwe 15 kilogram
  • zomertarwe en wintergerst 20 kilogram
  • zomergerst 30 kilogram.
Equivalente maatregelen akkerbouw
Sinds afgelopen voorjaar zijn ook de Equivalente maatregelen voor de akerbouw geldend om hogere normen te verkrijgen. nml:
  • Hogere stikstofnormen voor grond met hogere opbrengsten. (geld voor 17 gewassen)
  • Hogere fosfaatnormen voor grond met fosfaattoestand "laag" bij zeer hoge opbrengsten. (cons.aardappelen, pootaardappelen, zaai-ui of mais)
  • Hogere fosfaatnormen voor grond bij fosfaattoestand "neutraal"bij zeer hoge opbrengsten.(suikerbieten, consumptieaardappelen, wintertarwe, zomergerst, pootaardappelen, zaai-ui of mais)
  • Hogere stikstofnormen bij rijenbemesting in Mais op zandgronden.
De aanmeldingstermijn voor deze equivalente maatregelen is inmiddels verstreken. En aan deelname wordt door RVO € 195,- in rekening gebracht. Deze kosten worden gebruikt om de maatregelen te monitoren. Bovendien moet u een accountantsverklaring indienen waarin wordt verklaard dat u bovengemiddelde opbrengsten heeft behaald. 
In een nieuwsbrief die wij komende winter zullen uitbrengen zullen wij uitgebreider ingaan op de voorwaarden die gekoppeld zijn aan deze maatregelen.

Wilt u na de oogst nog bemesten met dierlijke mest? Laat dan nu uw bemestigsruimte berekenen en voorkom verrassingen en eventuele boetes! 
Coen Knook 06-13553970

Geen opmerkingen:

Een reactie posten