vrijdag 7 juli 2017

PAS en Natuurvergunningen ter discussie.

Naar aanleiding van een groot aantal beroepsprocedures tegen verleende Natuurvergunningen (NB Vergunningen) is besloten de PAS te actualiseren. Vanaf 21 juni tot 1 september kunnen geen meldingen worden gedaan. Op aangevraagde vergunningen wordt geen besluit genomen.
Verder is het wachten op antwoorden op vragen welke de Raad van State gesteld heeft aan het Europees Hof of de PAS niet in strijd is met de Europese habitatrichtlijn. Dit wordt niet eerder dan 1 juli 2018 verwacht. Kortom veel onduidelijkheden op dit onderwerp.
Verleende vergunningen waartegen geen procedure loopt zijn onherroepelijk. Wat de gevolgen zijn voor verleende vergunningen waartegen nog beroep loopt en voor meldingen welke in het kader van de PAS zijn gedaan is nog onduidelijk. Wij houden het voor u in de gaten.  

PAS staat voor het Programma Aanpak Stikstof (PAS). In dit programma werken Rijk en provincies aan minder stikstof, sterkere natuur en economische ontwikkeling. Stoot uw bedrijf ammoniak uit welke kan neerslaan op een Natura 2000 gebied kan het zijn dat u een NB (Natuur) vergunning nodig heeft.
Naar aanleiding van een groot aantal beroepsprocedures tegen verleende NB vergunningen heeft de Raad van State op 17 mei vragen gesteld aan het Europees hof. De Afdeling heeft in een tweetal uitspraken vragen gesteld aan het Hof. De ene zaak gaat over veehouderijen waarvoor op basis van de PAS natuurvergunningen zijn verleend. Onder meer wordt gevraagd of de PAS op grond van de Europese Habitatrichtlijn mag worden gebruikt voor het verlenen van vergunningen.
De andere uitspraak gaat over het weiden en bemesten van gronden, waarvoor onder de PAS geen vergunning nodig is. De Afdeling wil van het Hof van Justitie weten of deze activiteiten, ook op basis van de Europese Habitatrichtlijn, zonder vergunning mogen worden toegestaan.
De bij het Programma Aanpak Stikstof (PAS) betrokken bevoegde gezagen – het Rijk en de 12 provincies – hebben besloten om het programma gedeeltelijk te actualiseren. Als gevolg daarvan kan er tot 1 september, niet gewerkt worden met AERIUS Register. Tevens kunnen geen meldingen meer worden ingediend via het rekenmodel AERIUS Calculator. Het blijft wel mogelijk berekeningen met AERIUS Calculator te maken en vergunningen aan te vragen.
Belangrijkste inhoudelijke onderdeel van de actualisatie  is het aanvullen de al in AERIUS opgenomen leefgebieden met recent beschikbaar gekomen kaarten van leefgebieden van soorten. Daarmee zijn de kaarten van alle voor stikstof gevoelige leefgebieden compleet. Vanaf 14 juli wordt het gewijzigde programma, inclusief de geactualiseerde gebiedsanalyses, ter inzage gelegd gedurende acht weken, hierbij is het voor iedereen mogelijk om een zienswijze in te dienen. De bedoeling is dat het herziene programma in december in werking treedt.
De verwachting is dat AERIUS Calculator en AERIUS Register op 1 september weer beschikbaar komen. Voor de meeste aanvragen die nog in procedure zijn en waarbij ontwikkelingsruimte dient te worden toebedeeld vindt besluitvorming plaats na 1 september, zodat deze kunnen worden gebaseerd op de geactualiseerde versie.

Naast deze herziening werken de PAS-partijen aan de aanvullingen of verbeteringen die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft genoemd in haar uitspraak van 17 mei. Deze aanvullingen of verbeteringen volgen later. Daarbij wordt ook uitgewerkt op welke wijze en op welk moment deze zaken kunnen worden verwerkt in het PAS. Dit staat los van deze herzieningsprocedure.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten