vrijdag 7 juli 2017

Fosfaatreductieplan 2017: Stand van zaken

Inmiddels is periode 2(mei-juni) geweest. In deze periode is de verplichte GVE reductie 10 procent toz van het totaal aantal GVE op 1 oktober 2016.
Het reductiepercentage is voor de derde periode(juli-augustus) van het fosfaatreductieplan 12 procent in plaats van de eerder voorgenomen 20 procent. Dit is het gevolg van de goede resultaten die tot op heden behaald zijn. Over periode 4 en 5 is nog geen zekerheid hoe hoog de reductiepercentages zullen zijn. Dit hangt af van de landelijke fosfaatproductie later in dit jaar.

Het jongveegetal

Het jongveegetal is van toepassing voor bedrijven die jongvee ouder dan 35 dagen afvoeren naar een bedrijf in Nederland(Nederlands UBN). Bedrijven die alleen kalveren afvoeren t/m een leeftijd van 35 dagen hoeven niet te rekenen met het jongveegetal. Deze bedrijven mogen alleen jongvee ouder dan 35 dagen afvoeren voor dood, slacht of export. Hierdoor is uitscharen niet mogelijk.

Tijdelijke afvoer (droge) koeien

De afvoer van ‘rundvee ten minste één keer gekalfd’ telt niet mee als reductie, indien deze afvoer na 28 april 2017 is/wordt gemeld in het I&R-systeem en binnen 4 maanden weer wordt aangevoerd. Hierdoor blijven uitgeschaarde droge koeien meetellen. Dit geldt ook voor droge koeien die tijdens de droogstandperiode op een ander bedrijf worden gehuisvest. In beide gevallen staan de droge koeien tijdelijk op een ander KvK-/BRS-nummer geregistreerd. Deze dieren tellen dus (alsnog) mee, ook in geval deze werkwijze reeds langer de praktijk is.

Uitscharen naar ‘eigen’ natuurterrein is geen afvoer


Droge koeien en jongvee die worden uitgeschaard naar natuurterrein, dat bij het bedrijf in gebruik is, worden niet afgevoerd van het bedrijf. Deze runderen blijven op hetzelfde UBN geregistreerd staan en blijven dus op het bedrijf meetellen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten