woensdag 21 oktober 2020

Extern salderen door middel van verleasen.

Het verleasen van stikstofruimte is onlangs toegestaan in de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en binnenkort in Overijssel. Waarschijnlijk volgen de overige provincies op een later moment. Verleasen van stikstofruimte is een vorm van extern salderen, waarbij de stikstofruimte tijdelijk wordt overgedragen. De saldo-ontvanger mag maximaal 70% van de stikstofruimte (stikstofdepositie) gebruiken. Na afloop van de leaseperiode mag de saldogever in principe de volledige stikstofruimte weer benutten.

Bedrijven die (tijdelijk) niet alle stikstofruimte (lees ammoniakemissie c.q. stikstofdepositie) waarvoor toestemming is verleend benutten, kunnen onder voorwaarden deze stikstofruimte verleasen. Een bedrijf kan er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdelijk een stal leeg te laten staan en de tijdelijk vrijgekomen stikstofruimte te verleasen.

(Ver)leasen is alleen mogelijk voor tijdelijke activiteiten en daardoor niet mogelijk voor bijvoorbeeld het houden van dieren op een landbouwbedrijf. Onder tijdelijke activiteiten vallen bijvoorbeeld aanleg- en bouwwerkzaamheden.

Bij verleasen mag de saldo-ontvanger 70% van de stikstofdepositie gebruiken (vanwege 30% korting). Na de leaseperiode wordt, als de tijdelijke activiteit bij de saldo-ontvanger is beëindigd, de tijdelijke beperking van de saldogever opgeheven. De saldo-ontvanger mag in principe weer 100% van zijn tijdelijk overgedragen stikstofruimte zelf benutten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten