woensdag 21 oktober 2020

Extern salderen mogelijk in sommige provincies.

 

In de PAS periode was extern salderen niet toegestaan, inmiddels is het extern salderen nu mogelijk in de provincies Limburg, Flevoland, Noord-Brabant, Zeeland en binnenkort Overijssel. Het extern salderen is mogelijk zowel binnen als buiten de landbouw. In deze nieuwsbrief proberen we uit te leggen wat het extern salderen inhoudt.

De aanvraag voor extern salderen moet worden gedaan bij de provincie, waarin het bedrijf is gelegen waarvoor de aanvraag wordt ingediend. Of extern salderen ook mogelijk is met een bedrijf dat in een andere provincie ligt, is wel afhankelijk van de andere provincie. Indien de andere provincie extern salderen niet heeft opengesteld zal dit lastiger en soms onmogelijk zijn. De volgende bedrijven kunnen de stikstofruimte niet via extern salderen overdragen:

             Deelnemers aan de ‘Subsidieregeling sanering varkenshouderij’.

             Deelnemers aan de stoppersregeling ‘Actieplan ammoniak’.

             Bedrijven die meer dan 1 km van een Natura 2000-gebied liggen en tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2018 zijn gestopt met het houden van dieren.

Daarnaast is aangegeven dat een aantal provincies werken met een zone rondom Natura 2000-gebieden waarin extern salderen niet mogelijk is. Welke gebieden dit betreft is nog niet bekend.

 

Om extern te kunnen salderen (als saldo-gever) moet eerst bekend zijn hoeveel stikstofruimte (per Natura 2000-gebied) extern gesaldeerd kan worden. Voor deze berekening is o.a. de referentiesituatie van belang. Daarnaast zal het bedrijf, dat niet volledig stopt, moeten bepalen met welk deel van de stikstofruimte extern gesaldeerd kan worden. Wanneer bijvoorbeeld een melkveehouder met varkens met de varkenstak stopt, dan moet de stikstofruimte (stikstofdepositie) van de varkenstak bepaald worden.

Bedrijven die zijn uitgebreid middels een PAS-melding of -vrijstelling hebben voor hun activiteiten geen onherroepelijke natuurvergunning en zullen daardoor terugvallen op hun eerdere natuurvergunning of referentiesituatie.

Bij extern salderen wordt de over te dragen stikstofdepositie met 30% gekort.

Nu met extern salderen stikstofruimte overgenomen kan worden van veehouderijbedrijven kunnen landbouwbedrijven, die nog geen benodigde natuurvergunning hebben, hier mogelijk gebruik van maken. Aangezien de stikstofdepositie op alle relevante Natura 2000-gebieden niet mag toenemen is het overnemen van de stikstofruimte van een ‘in de buurt liggend bedrijf’ het meest interessant.

Ook bedrijven buiten de landbouw kunnen met extern salderen stikstofruimte aanschaffen. Er is immers geen schot tussen stikstofdepositie door ammoniakemissie en overige N-emissie. Aangezien de ‘handel in stikstofruimte’ een vrije markt is (binnen de regels van extern salderen), hebben kapitaalkrachtige bedrijven meer financiële mogelijkheden om stikstofruime aan te schaffen. Zeker als relatief weinig stikstofruimte nodig is voor de geplande activiteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten