vrijdag 12 juni 2020

Advies commissie Remkes inzake de Stikstofproblematiek


Afgelopen maandag 8 juni is het eindrapport verschenen van de commissie Remkes. Deze commissie heeft de stikstofproblematiek onderzocht.
De commissie maakt in haar eindadvies een nadrukkelijk onderscheid tussen de aanpak van NOx(stikstofoxiden) en de aanpak van NH3(ammoniak). Volgens de commissie bevindt NH3 zich in de lagere luchtlagen en slaat daardoor dichter bij de bron neer. Dit pleit voor een gebied specifieke aanpak van NH3 en een meer landelijke aanpak voor NOx aldus de commissie. NOx zijn vooral afkomstig van verkeer, industrie en energiebedrijven en NH3 is vooral afkomstig vanuit de landbouw.
Wat de commissie betreft moet niet alleen in de landbouw maar ook in alle andere sectoren de stikstofuitstoot halveren, dus ook de industrie, energiebedrijven en de mobiliteitssector. Kortom de uitstoot van stikstof in Nederland zal gehalveerd moeten worden om de stikstofproblemen op te lossen.
Voor het halveren van ammoniakemissies vanuit de landbouw adviseert het Adviescollege een gebied specifieke aanpak onder leiding van de provincie. Tevens is er een grondige hervorming van het mestbeleid benodigd. Er zal een duidelijke mineralenbalans moeten komen waarmee de boer moet kunnen aantonen welke stoffen er worden ingebracht en welke stoffen er worden afgevoerd. Min of meer vergelijkbaar met de vroegere MINAS-regeling. Hiernaast wordt in het rapport aanbevolen om alle systemen van rechten en middelvoorschriften af te schaffen zodat ondernemers kunnen sturen op het terugdringen van overmatig gebruik van mineralen, waaronder stikstof.
Verder adviseert de commissie een geavanceerd meetnet te ontwikkelen, waarbij de ammoniakconcentraties in het landelijk gebied zó gemeten worden dat ze kunnen worden herleid naar specifieke emissiebronnen en er sprake is van transparantie. De landbouwsector zelf heeft goede voorstellen gedaan om de stikstofuitstoot vergaand terug te dringen’, zo geeft Remkes aan. Het adviescollege wijst er ook op dat de uitkoop van agrarische bedrijven niet vanzelf bijdraagt aan vermindering van de stikstofuitstoot en roept het kabinet selectief met deze maatregel om te gaan. Om alle maatregelen te kunnen financieren, moet een begrotingsfonds worden opgericht met voldoende geld tot 2040.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten