vrijdag 12 juni 2020

Meststoffenwet, doorkijkje naar 2021

Enkele eerder in 2018 aangekondigde wijzigingen met ingangsdatum 1 januari 2021 binnen de mestwetgeving (6e actieprogramma Nitraatrichtlijn) worden gewijzigd doorgevoerd.
Zo gaat de verplichte rijenbemesting van mais op zand- en lössgrond niet door, evenals een verplicht vanggewas na de aardappelteelt. Er komen wat andere alternatieven maatregelen en andere maatregelen worden wat aangepast. Hieronder een opsomming van de meest in het oog springende maatregelen.
Vanggewas aardappelen vervallen
In de conceptwijziging is opgenomen dat het verplichte vanggewas na aardappelen (op zuidelijke zand- en lössgronden) niet wordt ingevoerd. In plaats daarvan wordt de stikstofgebruiksnorm van aardappelen met 65 kg per ha. gekort. Deze korting geldt alleen indien de aardappelen geteeld worden na het vernietigen van grasland. Deze korting geldt echter wel op alle zand- en lössgronden in heel Nederland.
Drempel of greppel in ruggenteelt
In de eerder genoemde conceptwijziging is opgenomen dat vanaf 1 januari 2021, bij de teelt van gewassen in ruggen op klei- en lössgronden, maatregelen genomen moeten worden om afspoeling naar het oppervlakte water te voorkomen. In eerste instantie was in het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijnen alleen de verplichting opgenomen om de afspoeling middels drempels tegen te gaan. In het huidige voorstel is het aanleggen van een greppel ook toegestaan.
Aanleg drempels, tijdelijk doorbreken mag
Op een perceel moet tussen de ruggen meerdere drempels worden aangelegd. De drempels mogen maximaal 2 meter uit elkaar liggen en moeten minimaal 5 centimeter hoog zijn. De drempels moeten in principe de gehele teeltperiode aanwezig blijven, enkel bij een dreiging van extreme weersomstandigheden mogen de drempels tijdelijk worden opgeheven. ‘Tijdelijk’ houdt in dat de drempels die opgeheven zijn, op een later moment weer moeten worden hersteld.
Aanleg greppels
Een perceel mag ook worden voorzien van een greppel die evenwijdig ligt aan de watergang. De greppel moet minimaal 1 meter van de watergang af liggen. De greppel moet minimaal 50 cm breed en 30 cm diep zijn.
Drijfmest op maisland vanaf 1 april
Volgens de conceptwijzigingen mag vanaf 2021 op percelen waar mais wordt geteeld op zand- en lössgrond pas vanaf 1 april worden bemest met drijfmest en vloeibaar zuiveringslib. Voor vaste mest blijft de uitrijperiode gelijk (vanaf 1 februari)
Maispercelen uiterlijk 31 januari melden
Vanaf 1 januari 2021 moeten, volgens de conceptwijzigingen, alle percelen op zand- en lössgrond waarop mais geteeld gaat worden uiterlijk 31 januari zijn aangemeld bij RVO.

De eerder aangekondigde maatregelen vanuit het 6e Actie Programma zijn aangepast omdat ze minder praktisch waren en bij sommige omstandigheden zelfs negatief werkten. De nu voorgestelde maatregelen hebben echter ook hun (soms forse) beperkingen. Dit geldt met name voor de maatregelen bij ruggenteelt. Maar ook het late uitrijmoment van drijfmest op maisland en de vroege melding van de teelt van mais, past niet in alle situaties.
De voorstellen zijn nog niet definitief. De verwachting is echter dat de voorstellen niet of zeer beperk zullen worden aangepast.
Via een openbare consultatie ronde wordt u of uw belangenorganisatie in de gelegenheid gesteld om voor 15 juli een zienswijze te geven n.a.v. deze wijzigingen. Deze consultatie kunt u hier vinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten